ΑρχικήΔράσειςΟΕΒΕΝΗ: Ζητά παράταση για το myDATA - Επιστολή σε Σταϊκούρα και Πιτσιλή...

ΟΕΒΕΝΗ: Ζητά παράταση για το myDATA – Επιστολή σε Σταϊκούρα και Πιτσιλή (20/5/2022)

Επιστολή στον Υπουργό Οικονομικών, Χρ. Σταϊκούρα και τον ΓΓ Δημοσίων Εσόδων, Γ. Πιτσιλή, απέστειλε η Ομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών και Εμπόρων Ν. Ηρακλείου, με την οποία ζητά παράταση στην υποχρέωση διαβίβασης στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης.

Αναλυτικά η επιστολή της ΟΕΒΕΝΗ αναφέρει:

Κύριε Υπουργέ,
Κύριε Γενικέ Γραμματέα Δημοσίων Εσόδων
,


Σύμφωνα με την Απόφαση Α.1038/30.3.2022 καταργήθηκε η υποχρέωση υποβολής των Συγκεντρωτικών Καταστάσεων Πελατών – Προμηθευτών (ΜΥΦ). Η συγκεκριμένη υποχρέωση αντικαταστάθηκε για το ημερολογιακό έτος 2021 με την υποχρέωση διαβίβασης στην ψηφιακή πλατφόρμα myDATA των δεδομένων εσόδων τιμολόγησης, εξόδων αυτοτιμολόγησης και τίτλων κτήσης το αργότερο μέχρι 27 Μαΐου 2022.


Σε προηγούμενη επιστολή μας, σας είχαμε εκφράσει τον προβληματισμό μας για το αν θα ήταν εφικτό να ανταποκριθούν οι επιχειρήσεις στις επιπρόσθετες δαπάνες και στον τεχνικό εξοπλισμό που απαιτείται, δημιουργώντας επιπλέον προβλήματα στην λειτουργία και τη βιωσιμότητά τους.
Επιπλέον η μη ανταπόκριση των υπόχρεων οντοτήτων, στα ως άνω οριζόμενα, συνιστά παράβαση της περ. α΄της παρ. 1 του άρθρου 54 του ν.4174/2013 (Α΄170), η οποία επισύρει τις κυρώσεις της περ. α΄ της παρ. 2 του ίδιου άρθρου και νόμου, δηλαδή 100€.
Λίγες ημέρες πριν τη λήξη της ως άνω προθεσμίας θεωρούμε ότι είναι ανέφικτη η εμπρόθεσμη διαβίβαση των εσόδων του 2021 και ζητούμε την παράταση της εφαρμογής της έως 31/12/2022 και τη μη επιβολή προστίμου, ευελπιστώντας να ξεκαθαρίσει το θολό τοπίο γύρω από την εφαρμογή myData.


Κύριοι,


Επειδή προτεραιότητα αυτή τη στιγμή είναι η προστασία επιβίωσης των ΜΜΕ σε ένα δύσκολο οικονομικό περιβάλλον, με ένα τυφώνα ανατιμήσεων και αυξήσεων τόσο στην ενέργεια όσο και στις πρώτες ύλες, ευελπιστούμε ότι θα ανταποκριθείτε άμεσα στο αίτημά μας.

Δείτε επίσεις

Σχετικά Άρθρα