ΑρχικήΔελτία τύπουΟΕΒΕΝΗ :"Άνθρακας ο θησαυρός"- τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης

ΟΕΒΕΝΗ :”Άνθρακας ο θησαυρός”- τα νέα μέτρα της Κυβέρνησης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ 18/3/2022

Για μια ακόμη φορά αποδεικνύεται «άνθρακας ο θησαυρός» που υποσχόταν η κυβέρνηση καθώς όσα ανακοίνωσε ο Πρωθυπουργός κ. Μητσοτάκης και αναλύθηκαν  χθες από τους Υπουργούς, Οικονομικών κ. Σταϊκούρα, και Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Σκρέκα, δεν είναι αρκετά ώστε η χώρα να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την έκρηξη του κόστους ενέργειας και το κύμα  «ακρίβειας» που την σαρώνει.

Η κυβέρνηση αρνείται να προβεί στην μείωση του ειδικού φόρου κατανάλωσης και στη μείωση του ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης, κάτι που έχουν ήδη πράξει  άλλες χώρες της Ε.Ε. και εφαρμόζει μέτρα  τα οποία δεν  αρκούν  για να δημιουργήσουν το ισχυρό ανάχωμα που οι επιχειρήσεις και τα νοικοκυριά χρειάζονται, για να  ανταπεξέλθουν στην καταιγίδα των ανατιμήσεων που βιώνουν καθημερινά.

Θεωρούμε ότι τα μέτρα που ανακοινώθηκαν πρέπει να συμπληρωθούν με επιπρόσθετα ώστε να στηριχθεί η οικονομία, να ανακάμψει ο τζίρος των επιχειρήσεων, να διατηρηθούν και να αυξηθούν οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας.

Προτείνουμε τα εξής:

  • Πλαφόν στις τιμές ενέργειας και μείωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα.
  • Τη μείωση του  υψηλού συντελεστή ΦΠΑ στα είδη πρώτης ανάγκης
  • Την μετατροπή των Επιστρεπτέων σε Μη Επιστρεπτέες Προκαταβολές για το σύνολο των οφειλών. Η περαιτέρω αύξηση της περιόδου αποπληρωμής  (από 60 σε 96 δόσεις) αναγνωρίζει το πρόβλημα αλλά δεν το επιλύει. Απλώς για μια ακόμη φορά το μεταθέτει.
  • Την ένταξη  των εταιρειών (νομικά πρόσωπα) στα μέτρα στήριξης που ανακοινώθηκαν

Δείτε επίσεις

Σχετικά Άρθρα