Βγαλτο απο μεσα σου

 

 

ΒΓΑΛΤΟ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΣΟΥ

 

Όλοι έχουμε νιώσει κάποιες στιγμές να μας πνίγουν οι σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Επίσης, έχουμε βιώσει ότι αυτά είναι τόσο έντονα που φτάνουν σε σημείο να μας προκαλούν κόμπο στο λαιμό, δυσφορία στο στομάχι, ακόμα και πονοκέφαλο. Αυτό συνήθως συμβαίνει όταν δεχόμαστε κάποια έντονη πίεση από το περιβάλλον και μας προκαλείτε άγχος σε υψηλά επίπεδα.

Πότε όμως αυτό γίνεται δυσλειτουργικό; Προφανώς, όταν αυτό το συναίσθημα το βιώνουμε σε καθημερινή κλίμακα και είναι τόσο έντονο που κατακλύζει το μυαλό και δε μας αφήνει να λειτουργήσουμε σε προσωπικό, επαγγελματικό και κοινωνικό επίπεδο.

Το επόμενο ερώτημα είναι πως μπορώ να το ξεπεράσω; Αυτό φυσικά, δεν είναι ένα θέμα στο οποίο η εφαρμογή μιας συμβουλής θα το επιλύσει αυτόματα. Αυτό που μπορούμε να κάνουμε σαν πρώτο και βασικό βήμα είναι να εκτονώσουμε την κατάσταση. Το βήμα αυτό είναι η επικοινωνία να το «ΒΓΑΛΟΥΜΕ ΑΠΟ ΜΕΣΑ ΜΑΣ» και ακολουθεί  την εξής διαδικασία:

  1. ΜΙΛΑΩ: αφήνω να βγουν από μέσα μου όλες οι σκέψεις που με πιέζουν
  2. ΜΟΙΡΑΖΟΜΑΙ: μοιράζομαι τους προβληματισμούς μου με άτομα που νιώθω ότι θα με καταλάβουν. Συνομιλώ με οικία άτομα που έχουν τις γνώσεις να με βοηθήσουν.
  3. ΑΝΑΖΗΤΩ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: έρχομαι σε επαφή με κάποιο ειδικό και ζητώ εξειδικευμένες συμβουλές.
  4. ΑΚΟΥΩ: είμαι ανοιχτός σε πιθανές λύσεις που μου προτείνουν άτομα που ενδιαφέρονται για μένα, άτομα με παρόμοιες εμπειρίες και ειδικοί.

Όπως προείπαμε αυτή δεν είναι η ολοκληρωμένη λύση του προβλήματος,. Είναι βέβαιο όμως ότι αυτή η οργανωμένη εκτόνωση, θα μειώσει τα επίπεδα πίεσης που βιώνουμε και έτσι θέτεται η βάση για μια πιο ήρεμη και συναισθηματικά ασφαλέστερη αντιμετώπιση αυτού που μας απασχολεί.

 

ΚΑΡΓΑΚΗΣ ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ

ΨΥΧΟΛΟΓΟΣ