ΟΙ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ

 

ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΕΣ ΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΟΝ ΑΝΔΡΑ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΗΛΙΚΙΑ.

Η μέση ηλικία είναι μια χρονική περίοδος κατά την οποία ο άνδρας βιώνει ποικίλες βιολογικές και συναισθηματικές αλλαγές.  Πρώτα από όλα, οι αλλαγές τις οποίες παρατηρεί στην εξωτερική του εμφάνιση, όπως η αύξηση του βάρους του, η μείωση της μυϊκής του μάζας και δύναμης, η γήρανση του δέρματος συχνά του προκαλούν συναισθήματα στεναχώριας και αναπόλησης της νεανικής του ηλικίας. Βέβαια, η αλήθεια είναι ότι, σε αντίθεση με τη γυναίκα, ο άνδρας φαίνεται να βιώνει με λιγότερο ψυχικό κόστος τις αλλαγές στην εξωτερική του εμφάνιση. Παρόλα αυτά, πολλοί άνδρες μπορεί να αισθάνονται λιγότερο αρεστοί και γοητευτικοί προς το αντίθετο φύλο. Η αύξηση του σωματικού βάρους, η απώλεια των μαλλιών και η γήρανση του προσώπου μπορούν να λειτουργήσουν ως πλήγμα στην αυτοπεποίθηση ενός άνδρα μέσης ηλικίας. Παράλληλα, η εμφάνιση διαφόρων ασθενειών, όπως η υπέρταση, τα καρδιαγγειακά νοσήματα και ο διαβήτης καθώς και η ανάγκη της φαρμακευτικής αγωγής μπορεί να δημιουργήσουν στον άνδρα το αίσθημα της τρωτότητας και της ευαλωτότητας, ενισχύοντας παράλληλα φοβίες και ανησυχίες για τη σωματική του υγεία. Ο άνδρας που μέχρι τώρα ήταν ενεργητικός και «δυνατός» μπορεί να αισθάνεται «κουρασμένος» και αδύναμος.

Επίσης, ένας σημαντικός παράγοντας που φαίνεται ότι επηρεάζει ψυχολογικά τον άνδρα είναι και η επαγγελματική του δραστηριότητα. Στη μέση ηλικία αρχίζει να γίνεται ένας απολογισμός για την επαγγελματική του σταδιοδρομία, για τους στόχους που έχει κατακτήσει, κλείνει έναν κύκλο ζωής μιας παραγωγικής ηλικίας και περνά σε έναν άλλο όπου επεκτείνει την επαγγελματική του δραστηριότητα αλλά και προετοιμάζεται σταδιακά για την αποχώρησή του μετά τη συνταξιοδότηση. Η εκτίμηση λοιπόν που γίνεται για την εργασιακή του πορεία μπορεί να τον κάνει να αισθάνεται περήφανος, να του δώσει ώθηση για να εξελιχθεί αλλά να επηρεάσει σημαντικά και άλλες σχέσεις συντροφικές και κοινωνικές βάσει της εικόνας που έχει για τον εαυτό του.

 Παράλληλα, οι αλλαγές που υπάρχουν στη σεξουαλική ζωή ενός άνδρα στη μέση ηλικία τον επηρεάζουν σε σημαντικό βαθμό. Οι αλλαγές που φέρνει ο χρόνος διαμορφώνουν όχι μόνο την εικόνα που έχει ο ίδιος για τον εαυτό του αλλά και τη σχέση του με τη σύντροφο / σύζυγό του. Στην ηλικία αυτή αρχίζουν να εμφανίζονται με ακόμη μεγαλύτερη συχνότητα προβλήματα υγείας όπως είναι η υπέρταση, η χοληστερίνη, ο διαβήτης κ.α. Είναι συχνό φαινόμενο βέβαια για τον άνδρα να δυσκολεύεται να αποδεχτεί την ευάλωτη και «τρωτή» αυτή πλευρά του. Η δυσκολία βέβαια γίνεται ακόμα εντονότερη στις περιπτώσεις όπου τα προβλήματα υγείας συνδέονται με προβλήματα στη σεξουαλική λειτουργία. Η στυτική δυσλειτουργία είναι το συχνότερο πρόβλημα που παρουσιάζεται σε αυτήν την ηλικιακή περίοδο, το οποίο, τις περισσότερες φορές, σχετίζεται με οργανικές ασθένειες. Ο άνδρας βιώνει πολύ διαφορετικά πλέον το σεξουαλικό του ρόλο και η «πτώση» αυτή στη σεξουαλική του ζωή επιδεινώνει το άγχος επίδοσής του, προκαλώντας παράλληλα συναισθήματα θυμού και απογοήτευσης.

 

www.askitis.gr